R. Sulík vo funkcii predsedu parlamentu skončil, odvolali ho

13.10.2011 Bratislava

Bratislava 13. októbra (TASR) - Richard Sulík (SaS) dnes vo funkcii predsedu Národnej rady SR skončil. V tajnej voľbe ho 115 hlasmi na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd odvolali poslanci. Na odvolanie šéfa parlamentu je potrebných aspoň 76 hlasov.
Na hlasovaní sa zúčastnilo 142 poslancov, z nich 25 bolo proti odvolaniu a dvaja sa zdržali.
Plénum odvolalo Sulíka na návrh SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd, keďže stratil ich dôveru po tom, ako poslanci SaS v utorok (11.10.) nezahlasovali za euroval a spôsobili tak pád vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).
Premiérka aj viacerí koaliční poslanci najskôr Sulíka vyzývali na dobrovoľný odchod, no ten odmietol. Povedal však, že ak ho odvolajú, odíde s pokorou a so cťou. Dobrovoľne odmietli zo svojich postov odísť aj štyria ministri za SaS. Radičová by mala prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi navrhnúť ich odvolanie v piatok (14.10.)
Sulíka má vo funkcii predsedu NR SR nahradiť doterajší podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH). Poslanci pristúpia k tajnej voľbe ešte dnes. Kresťanský demokrat viedol zákonodarný zbor v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) v rokoch 2002 až 2006.
 

Vyberte región